Хімія 9 клас

Шановні дев'ятикласники Східненської ЗОШ та Музиківського ліцею ,ми з вами вивчили  тему "Природні джерела вуглеводнів: нафта, природний газ, супутний нафтовий газ, кам'яне вугілля".
Повторіть, будь ласка, відповідні  параграфи підручника , пройдіть тестову перевірку за посиланням.   "Алкани" https://forms.gle/rVjdhuktLR7Gm83b9 
Дякую!
16 березня    Класна робота                     Східненська ЗОШ
17 березня (2 уроки)                                 Музиківський ліцей
Тема: Оксигенвмісні органічні сполуки спирти,карбонові кислоти, жири,вуглеводи.
           Метанол, етанол, їх властивості.
           Згубна дія спиртів на організм людини. Повідомлення, презентації можна скинути на електронну пошту вчителя  nadiya.skiba.68@ukr.net


Формула етанолу

Короткий опорний конспект
Спирти- похідні вуглеводнів, що містять одну або кілька характеристичних груп - ОН
Насичені одноатомні спирти - похідні алканів, відповідають загальній формулі СnH2n-1OH. Суфікс -ол.
Найпростіші спирти- метанол, метиловий,деревний, технічний( СН3-ОН) ; етанол (С2Н5ОН) етиловий.
Завдяки своїй полярності - ОН-групи між молекулами спирту виникає слабкий водневий зв'язок. Цим пояснюється те, що спирти мають кращу розчинність, ніж алкани, серед спиртів немає газів. Спирти С1-С12 - рідини, вищі спирти - тверді.
18  березня   Класна робота 
Тема уроку: Властивості насичених одноатомних спиртів, добування та застосування
Хімічні властивості
1.Горіння спиртів
С2Н5-ОН +3О2 → 2СО2 + 3Н2О
2.Взаємодія з активними металами (Na,K,Li)
2Н5ОН +2Na → 2 С2Н5-ОNa +H (утворюється сіль - алкоголят натрію)
3.Дегідратація (внутрішньомолекулярна)
              к.Н2SO4
С2Н5-ОН  → С2Н4 + Н2О
4.Окиснення СuO -якісна реакція на одноатомні спирти
С2Н5-ОН +СuO→   С2Н4О + Н2О (при нагріванні)
етанол                    етаналь
клас спиртів          клас альдегідів
Добування
1.Гідратація ненасичених вуглеводнів (алкенів)
С2Н+ Н2О → С2Н5ОН (умови перебігу t͒,p,kat )
2.Спиртове бродіння глюкози під дією ферментів - дріжджі)
С6Н12О6 → 2С2Н5-ОН + 2СО2 ↑
3.Із синтез-газу
СО + 2Н2 → СН3-ОН (умови перебігу t͒,p,kat )
Застосування насичених одноатомних спиртів
У великих кількостях його використовують для добування синтетичного каучуку і виробництва плпстмас. 
У парфумерній , лікеро-горілчаній ,фармацевтичній промисловості 
Домашнє завдання : опрацюйте відповідний матеріал, пройдіть тести за посиланнямhttps://forms.gle/nEyyKGAFigxsJn5G6

23  березня   Класна робота
24  березня
Тема уроку: Багатоатомні спирти: гліцерол, властивості, застосування
На відміну від одноатомних спиртів, багатоатомні спирти містять декілька характеристичних груп
Наприклад - етиленгліколь СН2- СН2 або СН2-ОН - СН2-ОН  двохатомний спирт, отрута!
                                                І         І
                                               ОН    ОН
                     гліцерол     СН2 -ОН або СН2-ОН -СН-ОН- СН2- ОН або С3Н8О3
                                         І
                                        СН -  ОН
                                         І
                                        СН2 -ОН   трьохатомний спирт, безбарвна, сиропоподібна, розчинна  речовина,не отруйна.
Хімічні властивості
1.Вступає у реакцію нітрування - взаємодія з нітратною кислотою

                                      (основа динаміту)
2.Вступає у реакцію окиснення , якісна реакція на гліцерол, утворюється комплексна сіль, яскраво-синього кольору.
Застосування гліцеролу: харчова, косметична промисловість.

25  березня      Класна робота 
Тема уроку: Карбонові кислоти. Оцтова (етанова кислота), властивості, застосування
Короткий опорний конспект
Карбонові кислоти поширені органічні кислоти у природі :
Мурашина (метанова) міститься у кропиві, їдких виділень мурашок
Валеріанова у корені валеріани (рослина)
Бурштинова у мінералі - бурштин
Лимонна у лимонах
Молочна у прокислому молоці
Виноградна у винограді
Винна у вині і так далі.
Класичним прикладом для вивчення карбонових кислот є оцтова (етанова кислота) 9% розчин етанової кислоти відомий як оцет; квашена капуста, огірки, помідори розсол містить зазначену кислоту
Гомологічний ряд
Фізичні властивості оцтової кислоти:рідина з характерним запахом,добре розчинна у воді
Хімічні властивості оцтової кислоти
1.Реакція горіння
СН3-СООН + О2 → СО2 + 2Н2О
2.Взаємодія з активними металами (лужні, лужно-земельні, цинк)
СН3 -СООН + К→ СН3-СОО-К + Н2↑ (утв. сіль- калій  ацетатат та виділяється водень)
3.Взаємодія з основними металами (К2О, Na2O,CaO іт.д.)
СН3 -СООН + К2О →СН3 -СОО-К + Н2О (утв.сіль калій  ацетатат та вода)
4.Взаємодія з луками ( КОН,Ca(OH)2, NaOH, LiOH)
СН3 -СООН + КОН →СН3 -СОО-К + Н2О (утв.сіль калій  ацетат та вода)
5.Взаємодія з солями (крейда- кальцій карбонат)
                                                    І          ІІ
2СН3- СООН +СаСО3→(СН3 -СОО)2Са + Н2О +СО2  (утв.сіль кальцій  ацетатат та вода, газ)
валентність ацетат йона СН3-СОО -І, а Са - ІІ.
6.Специфічні властивості, реакція естерифікації між оцтовою кислотою та насиченими одноосновними кислотами
Дабування:
Окиснення спиртів  С2Н5-ОН → СН3- СООН + Н2О
                                  етанол            етанова кислота
Врпава №1 Здійснити перетворення
СН4 →С2Н4 →С2Н5 -ОН →СН3- СООН →СН3 -СОО-Li Зазначте тип реакції
                                                                        ↘ CO2
Задача 1.
Натрій масою 1,2г. взаємодіє з етановою кислотою. Визначте масу ацетату натрію та обєм виділеного газу.
Домашнє завдання: опрацюйте відповідні параграфи підручника, виконайте вправу та задачу
За посиланням виконайте тести
30 (31) березня Класна робота
Тема уроку: Вищі жирні кислоти. Жири.
Вищі жирні кислоти насичені -стеаринова С17Н35СООН,
пальмітинова С16Н31СООН
Вищі жирні кислоти ненасичені- олеїнова С17Н35СООН
Жири- складні естери, що утворюються внаслідок реакції есрерифікації з 3-х атомного жиру гліцеролу та вищих жирних кислот (стеаринової, пальмітинової, олеїнової та інших кислот)
Жири рослинного та тваринного походження.
Жири рідкі (олії)
Жири тверді (свинячий жир)
 
Хімічні властивості жирів
1.Реакція естерифікації (утворення жиру) з гліцеролу та насиченої стеаринової  кислоти
СН2- ОН    + НО -СО-С17Н35                                СН2-О-СО- С17Н35
|                                                                                     |
CH -  OH     +НО-СО-С17Н35            →3 Н2О +   СН2-О-СО-С17Н35
|                                                                                     |
CH2- O   + НО-СО-С17Н35                                 СН2-О-СО-С17Н35   жир твердий- тристеарин   
                
2.Реакція естерифікації (утворення жиру) з гліцеролу та ненасиченої олеїнової кислоти
СН2- ОН    + НО -СО-С17Н33                                СН2-О-СО- С17Н33
|                                                                                     |
CH -  OH     +НО-СО-С17Н33            →3 Н2О +   СН2-О-СО-С17Н33
|                                                                                     |
CH2- O   + НО-СО-С17Н33                                 СН2-О-СО-С17Н33   жир твердий- триолеїн

3.Реакція гідрування (гідрогенізації) - перетворення рідкого жиру(триолеїну)  на твердий  
       СН2-О-СО- С17Н33                      CH2-O-CO-C17H35    
         |                                                        |                    
       СН2-О-СО-С17Н33      +3H2 →   CH2-O-CO-C17H35  
           |                                                                          
       СН2-О-СО-С17Н33                        CH2-O-CO-C17H35               
      триолеїн-рідкий                    тристеарин- твердий
Продукт реакції гідрування - твердий жир (штучне сало) саломас , йде на виробництво мила.
Маргарин- харчовий жир складається з суміші штучного жиру, тваринного жиру, молока, солі, цукру, вітамінів,барвників,ароматизаторів.
4.Реакція гідролізу триолеїну -рідкого жиру (розклад водою)
       СН2-О-СО- С17Н33                           СН2-ОН
         |                                                              |             
       СН2-О-СО-С17Н33   +3Н2О  →       CH2-OH     +3 C17H33- COOH
           |                                                           |               
       СН2-О-СО-С17Н33                             CH2-OH                          
Утворюється гліцерол та 3 молекули олеїнової кислоти
Функції (ліпідів) жирів
1.Енергетична
2.Будівельна
3.Захисна
4.Джерело ендогенної води
5.Теплоізоляційна
Домашнє завдання: опрацювати відповідний матеріал підручника, повторити вивчений матеріал з біології, пройти тест-контроль за посиланням.
                 
01  квітня  Класна робота
Тема уроку: Глюкоза, властивості, добування, застосування
Вуглеводи поділяються на моносахариди (глюкоза,фруктоза,рибоза,дезоксирибоза), дисахариди (сахароза, мальтоза,лактоза), полісахариди (целюлоза,крахмал)
Глюкоза -молекулярна формула С6Н12О6; Глюкоза- альдегідо-спирт
Фізичні властивості-біла кристалічна речовини,добре розчинна у воді
Добування:
1.Процес фотосинтезу СО2 +Н2О→С6Н12О6 +О2↑
2.Гідроліз дисахаридів (сахарози)
С12Н22О11 → С6Н12О6 +С6Н12О6
                          глюкоза       фруктоза
Хімічні властивості:
1.Реакція горіння  С6Н12О6 +6О2→ 6СО2 +6Н2О
2.Реакція гідрування (приєднання водню)  С6Н12О6 +Н2 → С6Н14О6 (багатоатомний спирт-сорбіт) або
СН2-СН-СН-СН-СН- СОН +Н2→ СН2 -СН -СН -СН -СН -СН2 
|         |      |      |      |                            |         |        |       |       |         |
ОН   ОН  ОН ОН ОН                      ОН    ОН   ОН   ОН  ОН   ОН   
Має характеристичну спиртову групу -ОН
3.Реакція окиснення, "срібного дзеркала" при температурі, глюкоза перетворюється у глюконову кислоту
С6Н12О6 +Ag2O→ C6H12O7 +Ag↓     
4/ Реакція бродіння
С6Н12О6 →  2СО2 + 2С2Н5-ОН   (ферментами виступають дріжджі)
Домашнє завдання: опрацюйте відповідний матеріал підручника та опорного конспекту, виконайте вправу
№1. Здійснити перетворення
С→ СО2→  С6Н12О6→глюконова кислота
№2.Глюкоза масою 12 г вступає у реакцію спиртового бродіння.Визначте масу етанолу та обєм вуглекислого газу.
Дано:                                  Рівняння реакції
m(С6Н12О6)=12 г             12 г.                    Х л.         Х г.
Знайти:                               1С6Н12О6 → СО2   +   С2Н5-ОН
m(C2H5-OH)- ?          М=180г/моль Vm= 2х22.4=44.8л/моль  М=46х2=92г/моль
V(СО2)-?                        Х г  = 12 г.  х 92 г/моль = 6.13 г
                                                       180 г/моль
                                        Х л = 12 г  х 44.8 л/моль = 2.98 л
                                                        180 г/моль
                                        Відповідь: m (C2H5-OH)=6.13г ;  V(СО2)=2.98 л
№3.Глюкоза масою 10 г. вступає у реакцію гідрування (+Н2). Визначте масу сорбіту 

06  квітня   Класна робота
Тема уроку: Крахмал, целюлоза, властивості, застосування.
Молекулярна формула крахмала -(С6Н10О5)n -білий порошок,без смаку,не розчинний у холодній воді, у гарячій  набухає, утворюючи клейстер  
Молекулярна формула целюлози (клітковини) -(С6Н10О5)m -біла тверда речовина, не розчинна у воді
Хімічні властивості
1.Реакція горіння  (С6Н10О5)n +nО2→nСО2 +nН2О
2.Реакція гідролізу (розклад водою) (С6Н10О5)n +nH2O →nC6H12O6
3.При взаємодії целюлози з к.HNO3 утворюється складний естер тринітрат целюлози - вибухова речовина, що застосовується при виробництві порохів.
Домашнє завдання: опрацюйте матеріал підручника та опорного конспекту
Виконайте вправу: 
(С6Н10О5)n→С6Н12О6→СО2
Глюкоза масою 20 г. вступає у реакцію горіння.Визначте об'єм виділеного газу.

08  квітня   Класна робота
Тема уроку: тест-контроль за посиланням
https://forms.gle/TC9LwW7s6MZQLDBm7  

13   квітня   Класна робота
15   квітня
14   квітня (для учнів Музиківського ліцею)
14   квітня
Тема уроку: Амінокислоти. Білки (Урок інтегрований)
Тема складна, цікава та актуальна

Амінокислоти- це органічні сполуки,у молекулах яких містяться аміногрупа -NH2 та СООН
Найважливіше значення мають альфа (ά- амінокислоти).Вони широко розповсюджені у природі- з них побудовані білки. Із білків гідролізом виділено 20 ά -амінокислот.
Найпростішою є - амінооцтова кислота (Гліцин)      NH2-CH2-COOH


Амінокислоти- безбарвні кристалічні речовини, що плавляться з розкладанням при високих температурах- 250 °С. Легкорозчинні у воді 
За хімічними властивостями амінокислоти - органічні амфотерні сполуки.
Добування
1.Утворюються під час гідролізу білків
2.Синтетично, при взаємодії аміаку (NH3) з галогено-заміщеними кислотами
СН3-СООН +Сl2 →СН2-СООН +HCl   далі        СН2-СООН +2NH3→CH2-COOH +NH4Cl
                                   |                                                 |                                     |
                                  Cl                                              Сl                                  NH2

Хімічні властивості
1.Реакція горіння  4NH2CH2COOH + 13O2 8CO2 + 10H2O + 2N2 
2.Взаємодія з водою 
NH2CH2COOH + H2+NH3CH2COOH + OH – NH2CH2COOH + H2NH2CH2COO- + H3O+ (NH2CH2COOH  NH2CH2COO- + H+
3.Взаємодія з основами      NH2CH2COOH + NaOH NH2CH2COO–Na+ + H2O (сіль та вода)
4.Взаємодія з розчинами кислот  2NH2CH2COOH + H2SO4 (NH3CH2COOH)2SO4 (сульфат гліцину) 
5.Взаємодія між собою (утворення пептидних зв'язків) БІЛКІВ (Пептидів)
Гліцин +Гліцин→ білок,дипептид (Гліцин-Гліцину) +вода           
NH2-CH2-CООН + Н-N-H-CH2-CООН→ NH2 -CH2 -C - N-CH2-COOH + Н2О
                                                                                                ||     |
                                                                                               O    H
                                                                        ___________________________
                                                                           дипептид -(Гліцин-Гліцину)
ДОДАТКОВО (Амінокислота- Цистеїн)
Гліцин                  +     Цистеїн                = білок, дипетид (Гліцин-Цистеїну) +вода
NH2-CH2-CООН + H-N-H-CH-CООН→ NH2-CH2  - C  -   N-CH-COOH  + H2O
                                                 |                                             |        |     |           
                                               СН2НS                                  O      H   СН2НS      
                                                                        _____________________________                        
                                                                                   дипептид -(Гліцин-Цистеїну)
- C- N- пептидний зв'язок
   ||   |
  O  H
Біологічне значення амінокислот (Гліцин)
Гліцин - замінна глюкогенна амінокислота, що синтезується із серину або треоніну. Гліцин -використовується: 1) для синтезу глутатіону; 2) для утворення парних жовчних кислот (глікохолевої, глікодезоксихолевої і ін.); 3) для синтезу гема (конденсація гліцину із сукциніл-КоА); 4) для синтезу креатину (гліцин взаємодіє з аргініном і утворює гуанідиноцетат - попередник креатину); 5) для синтезу пуринових нуклеотидів (гліцин постачає 2 атоми вуглецю і атом азоту); 6) для синтезу холіну (гліцин  серин  етаноламін  холін); 7) для перетворення бензойної кислоти на гіпурову; 8) гліцин у значних кількостях (до 30%) входить до складу колагену. 
Білки (Пептиди) - складні високомолекулярні природні сполуки, побудовані з
 альфа -ά-амінокислот. У білках ά-амінокислоти з'єднані між собою пептидними зв'язками
(-NH-CO-). З двох амінокислот утворюються дипептиди, з трьох -трипептиди, з великої кількості амінокислот - поліпептиди
Хімічні властивості
1.Реакція горіння (усі білки горять)
2.Реакція гідролізу(при нагріванні з розчинами кислот під впливом ферментів, кінцевим продуктом гідролізу є ά-амінокислоти)
NH2 -CH2 - C  -  N-CH2-COOH +H2O= NH2 -CH2 -COOH +  NH2-CH2-COOH
                      ||      |                                                                                   O    H                           пепсин
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
     білок (гліцин-Гліцин)                             Гліцин                            Гліцин
Протеїни- прості білки
Протеїди- складні білки
У наш час розрізняють: первинну, вторинну, третинну та червертинну структуру білкової молекули (все це ви вивчали на уроках біології)
Найскладнішу четвертинну структуру має білок -Гемоглобін- Hb








Денатурація- руйнування білкової молекули

Біологічне значення білків
Каталітична функція. Всі відомі в даний час біологічні каталізатори - ферменти - є білками. До 1988 р. було ідентифіковано більше 2100 ферментів. Ця функція білків є унікальною, такою, що визначає швидкість хімічних реакцій в біологічних системах.
Живильна (резервна) функція. Цю функцію виконують так звані резервні білки, живлення, що є джерелами, для розвитку плоду, наприклад білки яйця (овальбуміни). Основний білок молока (казеїн) також виконує головним чином живильну функцію. Ряд інших білків поза сумнівом використовується в організмі як джерело амінокислот, які у свою чергу є попередниками біологічно активних речовин, регулюючих процеси обміну речовин.
Транспортна функція. Дихальна функція крові, зокрема перенесення кисню, здійснюється молекулами гемоглобіну - білка еритроцитів. У транспорті ліпідів бере участь Альбумін сироватки крові. Ряд інших сироваткових білків утворює комплекси з жирами, міддю, залізом, тироксином, вітаміном А і іншими з'єднаннями, забезпечуючи їх доставку у відповідні органи-мішені.
Захисна функція. Основну функцію захисту в організмі виконує імунна система, яка забезпечує синтез специфічних захисних білків-антитіл у відповідь на надходження в організм бактерій, токсинів або вірусів. Висока специфічність взаємодії антитіл з антигенами (чужорідними речовинами) за типом білок-білок сприяє пізнаванню і нейтралізації біологічної дії антигенів. Захисна функція білків виявляється і в здібності ряду білків крові до згортання. Згортання білка плазми крові Фібриногену приводить до утворення згустку крові, що оберігає від втрати крові при пораненнях.
Скоротлива функція. У акті м'язового скорочення і розслаблення бере участь безліч білкових речовин. Проте головну роль в цих життєво важливих процесах грають актин і міозин - специфічні білки м'язової тканини. Скоротлива функція властива не тільки м'язовим білкам, але і білкам цитоскелета, що забезпечує якнайтонші процеси життєдіяльності кліток (розбіжність хромосом в процесі мітозу).
Структурна функція. Білки, що виконують структурні функції, займають по кількості перше місце серед інших білків тіла людини. Серед них найважливішу роль грає колаген в сполучній тканині, кератин у волоссі, нігтях, шкірі, еластин в судинній стінці і ін. Велике значення мають комплекси білків з вуглеводами у формуванні ряду секретів - мукоїдів, муцину і так далі В комплексі з ліпідами (зокрема, фосфоліпідами) білки беруть участь в утворенні біомембран кліток.
Гормональна функція. Обмін речовин в організмі регулюється різноманітними механізмами. У цій регуляції важливе місце займають гормони, що виробляються в залозах внутрішньої секреції. Ряд гормонів представлений білками або поліпептидами, наприклад гормони гіпофіза, підшлункової залози і ін.
Домашнє завдання: опрацюйте матеріал підготуйтеся до тест-контролю

28  квітня Класна робота Музиківський ліцей (1 урок)
22  квітня Класна робота Східненська ЗОШ
Тема уроку: Тестова контрольна робота №1
https://forms.gle/sLjCNuoPkY17TdTg7

28 квітня Класна робота Музиківський ліцей (другий урок)  23.04. Східненська ЗОШ
Тема уроку: Значення природних і синтетичних органічних сполук. 
Природні органічні сполуки та реакції за їхньою участю - основа життєво важливих процесів, які вивчає біологічна хімія й молекулярна біологія. Дослідження в цьому напрямі дають змогу глибше осягнути сутність явищ живої природи. Тому, незважаючи на успіхи синтетичної органічної хімії, природна сировина була й залишається безцінним джерелом речовин з фантастичними властивостями. Наприклад, Нобелівську премію з хімії в 2008 р. одержали науковці (рис. 40.2), які з морських медуз роду Aequorea виділили й дослідили білок GFP. Зелений флуоресцентний білок дав змогу спостерігати чимало прихованих процесів і структур, наприклад ріст і характер зв’язків нейронів, поширення ракових клітин в організмах лабораторних тварин тощо.
Рис. 40.2. Лауреати Нобелівської премії з хімії за 2008 рік: Осаму Сімомура, Мартін Чалфі й Роджер Цянь
Цікаво і пізнавально
Світного кота на ймення Містер Зелені гени виведено в Одьюбонівському центрі дослідження зникаючих видів у Новому Орлеані (США). Якщо в темряві спрямувати на нього ультрафіолетові промені, котячі очі, ясна та язик світитимуться зеленим. Зелене світіння - це лише маркер, який сигналізує, що потрібний ген потрапив до генетичного апарату кота й працює там. Для цього використовують білок GFP. Його з’єднують з іншим геном і за світінням визначають, де і як досліджуваний ген працює. Генетичні апарати людини й кота дуже схожі, тому на цих тваринах можна вивчати багато генетичних хвороб людини.
Природні органічні сполуки вирізняються розмаїттям фізичних і хімічних властивостей. Поміж них трапляються порівняно прості за складом леткі рідини, наприклад, мурашина кислота. Чимало є твердих кристалічних сполук, які істотно різняться температурою плавлення й розчинністю. Так, температура плавлення ментолу, який виділяють з м’ятної олії, не перевищує 50 °С. Природні високомолекулярні сполуки найчастіше аморфні, як-от крохмаль. Знання про фізичні й хімічні властивості сполук необхідні під час їхнього добування з природної сировини. Щоб виділити потрібну речовину й очистити її від домішок, хімікам і хімікиням потрібно виявити винахідливість, вибрати раціональні прийоми роботи. Досліджуючи новий продукт, доводиться щоразу шукати ліпші умови одержання індивідуальної речовини.
Природні чи синтетичні? І природні, і синтетичні! Перші синтези органічних сполук дали підстави О. М. Бутлерову наголосити на можливості добування синтезом будь-якої органічної речовини. Реалії сьогодення перевершили найоптимістичніші прогнози. Чи не для кожної природної органічної речовини існують синтетичні аналоги, наприклад: жири, білки, вуглеводи, вітаміни, гормони тощо.
Синтетичне волокно капрон за своєю хімічною природою подібне до шерсті й шовку. Синтетичні каучуки й гума - аналоги природного каучуку (рис. 40.3), утім, за низкою споживчих властивостей перевершують його. Синтетичні лікарські препарати виявляють швидший і потужніший терапевтичний ефект порівняно з природними прототипами.
Рис. 40.3. Вироби з матеріалів на основі природних і синтетичних органічних речовин
Розвиток біотехнології створив умови для добування життєво важливих органічних речовин з вуглеводневої сировини. Приміром, кормові білки за допомогою дріжджів можна синтезувати з вуглеводнів нафти. На уроках біології ви докладніше дізнаєтеся про застосування методів генної інженери для синтезу біологічно активних сполук білкової природи - інсуліну, інтерферону. Синтетична органічна хімія, на здобутках якої ґрунтуються дослідження хімії живого, стає мистецтвом в усіх значеннях цього слова.
Цікаво і пізнавально
Пейзаж із заходом сонця в Сан-Дієго «написали» колонії бактерій, висаджені в поживне середовище в чашці Петрі (рис. 40.4). У різних колоніях синтезуються флуоресцентні білки різного кольору, одержані на основі зеленого флуоресцентного білка медузи Aequorea. Художник - Натан Шейнер, співробітник лабораторії Роджера Цяня, фотограф - Піл Штейнбах.
Рис. 40.4
Використання продуктів синтетичної органічної хімії пов’язане з неабиякими ризиками. Про деякі з них уже йшлося в попередніх параграфах. Приміром, розвиток злочинної підпільної індустрії синтетичних наркотичних речовин сприяє стрімкому поширенню наркоманії, особливо поміж молоді. Тепер важко спрогнозувати й неупереджено оцінити найближчі й віддалені наслідки збагачення раціону людини й сільськогосподарських тварин найрізноманітнішими синтетичними харчовими добавками.
Проблема негативного впливу на довкілля промислових і побутових відходів, які містять синтетичні органічні сполуки, залишається чи не найактуальнішою. Про особливо небезпечні стійкі органічні забруднювачі та захист довкілля від них буде в наступному параграфі.



05 (04) травня  Класна робота
Тема уроку: Навчальний проект "Захист довкілля від стійких органічних забруднювачів"
Відправляйте на адресу  nadiya.skiba.68@ukr.net


06 травня  Класна робота
Тема уроку: Навчальний проект: "Екологічна ситуація в моїй місцевості: відчуваю, думаю, дію"
Відправляйте на адресу  nadiya.skiba.68@ukr.net


06 травня  Класна робота
Тема уроку: Навчальний проект: 
1.Альтернативні види енергії.
2.Екотрофологія- наука про екологічо безпечне харчування
Відправляйте на адресу  nadiya.skiba.68@ukr.net


11 травня  Класна робота
Тема уроку: Навчальний проект: "Джерела органічного забруднення території громади"
Відправляйте на адресу  nadiya.skiba.68@ukr.net

13 травня  Класна робота
Тема уроку: Роль хімії у житті суспільства
Пройдіть тест за посиланням
https://forms.gle/uVTfZauL18MucEQ68

Підсумкова контрольна робота за ІІ семестр
за посиланням  
https://forms.gle/idNkhu862Kz3jA539









Комментариев нет:

Отправить комментарий